E mafai ona fegalegaleai fualaau fa'aopoopo ma vaila'au masani

O le tele o meaʻai masani masani, e aofia ai le lauti lanumeamata ma le ginkgo biloba, e mafai ona fegalegaleai ma fualaau faʻasaina, e tusa ai ma se iloiloga fou o suʻesuʻega lomia i le British Journal of Clinical Pharmacology.O nei fegalegaleaiga e mafai ona faʻaitiitia ai le aoga o vailaʻau ma e mafai foʻi ona lamatia pe faʻamaʻi.
Ua iloa e fomaʻi e mafai e laulaʻau ona aʻafia togafitiga togafitiga, na tusia e tagata suʻesuʻe mai le Medical Research Council a Aferika i Saute i se pepa fou.Ae talu ai e masani lava ona le taʻuina e tagata i latou o loʻo tuʻuina atu le soifua maloloina poʻo a fualaau faʻatau ma mea faaopoopo o loʻo latou inuina, ua faigata ai i saienitisi ona siaki poʻo fea vailaʻau ma faʻaopoopoga faʻaopoopo e aloese ai.
O le iloiloga fou na suʻesuʻeina lipoti 49 o faʻafitauli leaga o vailaʻau ma suʻesuʻega e lua.O le toʻatele o tagata i le suʻesuʻega sa togafitia mo maʻi fatu, kanesa, poʻo se fatugaʻo ma sa ave warfarin, statins, vailaʻau chemotherapy, poʻo immunosuppressants.O nisi sa iai foʻi le lotomafatia, popolevale, poʻo le maʻi o le neura ma sa togafitia i vailaʻau faʻamaʻi, antipsychotics, poʻo vailaʻau faʻamaʻi.
Mai nei lipoti, na faʻamaonia ai e le au suʻesuʻe o le fefaʻatauaʻiga o fualaau oona e "atonu" i le 51% o lipoti ma "e foliga mai" i le tusa ma le 8% o lipoti.E tusa ma le 37% na fa'avasegaina e mafai ona fegalegaleai fualaau fa'asaina, ma na'o le 4% na manatu e masalomia.
I se tasi o lipoti, o se tagata maʻi na faʻaaogaina statins na faitio i le tigaina o vae ma le tiga pe a uma ona inu i le tolu ipu lauti lanumeamata i le aso, o se aʻafiaga masani.Na tusia e le au suʻesuʻe o lenei tali na mafua ona o le lauti lanumeamata i luga o le toto o statins, e ui lava na latou fai mai e manaʻomia le tele o suʻesuʻega e taofiofia ai isi mafuaʻaga.
I se isi lipoti, na maliu le maʻi ina ua maua le maʻi aʻo aau, e ui lava i le inu masani o vailaʻau faʻamaʻi e togafitia ai le maʻi.Peita'i, na fa'ailoa mai i lana autopsy, ua fa'aitiitia le maualuga o le toto o nei vaila'au, masalo ona o le ginkgo biloba supplements sa masani fo'i ona ia inuina, lea na a'afia ai le metabolism.
O le faʻaaogaina o meaʻai faʻalaʻau ua fesoʻotaʻi foi ma le faʻaleagaina o faʻamaoniga o le atuatuvale i tagata o loʻo ave faʻamaʻi faʻamaʻi, ma faʻatasi ai ma le teena o totoga i tagata na maua i le fatugaʻo, fatu, poʻo le ate, na tusia e tusitala i le tusiga.Mo tagata gasegase o le kanesa, o vailaʻau o le chemotherapy ua faʻaalia e fegalegaleai ma faʻaopoopoga o laʻau, e aofia ai le ginseng, echinacea, ma le sua chokeberry.
O le auʻiliʻiliga na faʻaalia ai foi o tagata mamaʻi na faʻaaogaina warfarin, o se vailaʻau faʻamaʻi toto, na lipotia mai "fesoʻotaʻiga taua tele."Fai mai le au suʻesuʻe o nei laʻau e mafai ona faʻalavelave i le metabolism o le warfarin, ma faʻaitiitia ai lona malosi faʻamaʻi pe mafua ai le toto.
Fai mai le au tusitala, o le tele o suʻesuʻega a le fale ma suʻesuʻega vavalalata i tagata moni e manaʻomia e tuʻuina atu ai faʻamaoniga malosi mo fegalegaleaiga i le va o laʻau ma vailaʻau."O lenei faiga o le a logoina ai pulega faʻatonutonu vailaʻau ma kamupani vailaʻau e faʻafouina faʻamatalaga igoa e faʻavae i luga o faʻamatalaga avanoa e aloese ai mai aʻafiaga leaga," na latou tusia ai.
Na te faamanatu atu foi i tagata gasegase e tatau ona latou taʻu atu i taimi uma a latou fomaʻi ma fomaʻi e uiga i soʻo se vailaʻau poʻo mea faaopoopo o loʻo latou inuina (e oʻo lava i oloa faʻatau atu e pei o le natura poʻo le laʻau), aemaise lava pe afai na faʻatonuina i latou i se vailaʻau fou.


Taimi meli: Aukuso-18-2023